The home on the cover of our December/January issue by Julian Guthrie of Godward Guthrie Architects is an exercise in blurring boundaries between inside and out. While the whole idea of 'indoor outdoor' flow has become a titanic cliche, this is a house that makes it still seem like a noble aim. An array of screens, doors and glass panels can be configured to make the house feel connected to the beach no matter what the weather. Here's a view of the house from the beach, with the main living area on the upper floor. All the photographs are by Patrick Reynolds.


The home's living area opens onto terraces on its northern and western sides. An exterior staircase behind the screen in the picture above leads from the living area down to the lawn.

This view (below) from the street shows how the doors of the hallway can be opened onto the pool area (the hallway is also a very effective collector of solar heat in winter). At left on the upper floor is the terrace, which can be sheltered from the wind with moveable glass screens.


Below is a view from the sheltered pool area towards the beach. The rumpus room downstairs can be fully opened up to the weather, or closed down behind glass doors and cedar screens. In this photograph, it reads as a totally outdoor space.

 
Top