As promised earlier (and our apologies for this being a promise we've been slow to deliver on), here are some extra shots of David Mitchell and Julie Stout's studio, which is adjacent to their new house on Auckland's North Shore. The house was the subject of an earlier post, but as the studio is an intriguing structure in its own right, we wanted to share more of Patrick Reynolds' photos of it here.

David and Julie had the studio built before their house, and lived in it while the house went up on the site behind them. They liked the 19th century idea of garden follies, so designed a contemporary version for themselves. In the image below, you can see why some passersby thought the roof had slid off after construction was finished:


Now, the flaxes are flourishing on the roof garden, which makes for a great hangout for tui and a pleasant addition to the view from David and Julie's bathroom, on the third floor of the big house. In the shot below, you can see the inside of the studio, filled with light playing over the honeyed tones of the plywood linings.

The small kitchen is located underneath the mezzanine bedroom:


At one end of the kitchen, a small cutout in the cast concrete walls allows a glimpse of the shallow pool that surrounds much of the house, reflecting dappled patterns of light inside during the day.


Julie says the railings on the mezzanine floor make the world's best drying rack.


Upstairs, a tiny bathroom is tucked behind a glass partition beside the bed. This is a very small space, but its complexity and warmth make it easy to imagine living there, at least for a while. At the moment, Julie and David use it as a space for guests, but it could also be adapted to become a space for working from home, or rented out if necessary ... David and Julie both like the idea of the house being easily adapted to fit their future needs, or those of people who might eventually live in it after they're gone.

 
Top