The house by Stevens Lawson Architects on Hawkes Bay's Te Mata Peak that is one of our Home of the Year finalists looks great from every angle, so it's good to have the blog to show you some more of Mark Smith's photographs of it. Here it is from the hill below, showing the northerly elevations of the three staggered, shed-like forms:

The home's central form is punctured by an interior courtyard that brings light deep into the heart of the house. This shot shows the courtyard on the left and the home's more formal lounge on the right, which itself opens onto a sheltered west-facing deck.

This is one of the owners' favourite shots of the house, showing it perched elegantly on its promontory with the hills of Hawkes Bay fading into the distance behind it.

Each of the home's three shed-like forms is connected with long, lower-ceilinged 'gallery' spaces. This photograph shows the connection of one such gallery space with the kitchen and living room. The sculpture outside is by Paul Dibble.


And this view from outside shows more of the Dibble sculpture, as well as the deck opening off the kitchen. The landscape design is by Philip Smith of O2 landscapes.

 
Top