Mount Maunganui is one of New Zealand's favourite summer destinations, but when Heather Coyne and Mark Winter asked Hamilton-based architect Evan Mayo of Architecture Bureau to design them a holiday home there, they never envisaged they'd end up moving there permanently. 

It's a credit to Evan's smart design that they did so. Heather and Mark found the single-level holiday house he created so pleasing that they decided to move there full-time. The main house, beautifully photographed by Florence Noble, features a handsome, compact, three-bedroom structure with high ceilings made from hoop-line plywood. Importantly, the property's original cottage was retained on the site, and now doubles as a home office and spare bedroom. It's visible in the right of the photo below, and is one of the few original dwellings remaining on the Mount Maunganui beachfront promenade.

The tyre-swing that hangs from the pohutukawa down the drive and the central decking between the original property and the modern building (below) perfectly respond to the brief of this holiday home being "a place for the kids to grow up" says Mark.




The view from the kitchen cleverly looks over the home's living and decking area so Heather and Mark can keep an eye on their grandchildren at play (below) and enjoy the sunshine when they feel like it.


The extended eave over the deck offers shade and shelter (below), while the deck integrates well with the surrounding landscaping, which expertly manages the transition from the lower-level carport to the home itself. Inside, clerestory windows on the home's western elevation allow good ventilation and afternoon light.


The living area features the Focus 'Ergofocus' fireplace designed by Dominique Imbert, which warms the area on cold winter nights. The pendant lights above the kitchen bench were purchased on TradeMe.
 

The shot below shows the connection between the open-plan living space and main bedroom and en suite. Two additional smaller bedrooms are tucked into the home's western side, but when no visitors are staying, the home feels like a simple apartment for Heather and Mark.


The retention of the original cottage (below) is a sympathetic masterstroke. On a street where a number of homes look like they're on steroids, Evan's sensitive design retains something of the diminutive age-old scale of this beachside community, as well as providing privacy for Heather and Mark's new home.

  
The following photograph is from just across the road from the house, with Mount Maunganui beach's wild-daisy covered dunes extending into the distance. 
 
 
Top